Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Ανθρώπινα...

Τις τελευταίες μέρες με διακατέχει μια άνευ προηγουμένου ηρεμία.
Από τη στιγμή που αποφάσισα να αφήσω πίσω μου οριστικά τον τίτλο του πολιτικού, και να τελειώνω με εκείνη την ιστορία, τουλάχιστον στην παρούσα φάση της ζωής μου, έπνασα.
Αντιλήφθηκα, ίσως αργά, ότι είναι πολύ δύσκολο να διεισδύσει κάποιος-οι που δεν έχουν ανατραφεί σε ένα κομματικό φυτώριο στο χώρο της πολιτικής στην Κύπρο, έστω κι αν έχουν καλές προθέσεις, έστω κι αν προτείνουν ουσιαστικές αλλαγές, έστω κι αν αγωνίζονται αφιλοκερδώς για το κοινό καλό.
Ο παλαιοκομματισμός δεν αφήνει καινούριες φωνές να ακουστούν επαρκώς, προς το παρόν.
Ευελπιστώ πως στο μέλλον, οι νέοι άνθρωποι στη χώρα μας, θα είναι σε θέση να ανατρέψουν αυτό το παλαιοκομματικό κατεστημένο και να ανοίξουν το δρόμο ώστε να έχουν νέοι άνθρωποι πρόσβαση στην εξουσία. Την εκτελεστική και τη νομοθετική.  Νέοι και ικανοί, επιλεγμένοι με αξιοκρατικά κριτήρια. Και λέγοντας αυτό, δεν εννοώ τον εαυτό μου. Δεν έχει σημασία ποιός θα είναι σε θέσεις κλειδιά. Σημασία έχει να κινείται αξιοκρατικά και προς το συμφέρον της Κύπρου.

Έχοντας απομακρυνθεί λοιπόν, από τις ενασχολήσεις μου του τελευταίου χρόνου και επιστρέφοντας σε μόνιμη βάση στο επάγγελμα μου ως ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και εμπειρογνώμονας στο δικαστήριο, βιώνω μια άνευ προηγουμένου ηρεμία.
Δεν μετανιώνω για τα λάθη που έκανα στις βουλευτικές εκλογές. Τα αναγνωρίζω, τα παραδέχομαι και προσπαθώ να πάρω όσα πιο πολλά μαθήματα για μένα, να γίνω καλύτερος άνθρωπος.
Αλλάζοντας σελίδα λοιπόν, αντιλήφθηκα πως για πολύ καιρό δεν συνειδητοποιούσα ότι εκτός από ένθερμους υποστηρικτές ως άνθρωπος, ψυχολόγος και συγγραφέας απέκτησα και ένθερμους επικριτές.
Προχθές, καθάριζα το κανάλι μου στο youtube από οποιοδήποτε πολιτικό και προεκλογικό περιεχόμενο, και διαπίστωσα πως κάτω από κάποια videos που ανήρτησα μετά το Μαρί, υπήρχαν υβριστικά, απαξιωτικά μηνύματα μίσους. Σοκαρίστηκα. Δεν το περίμενα.
Μια ζωή προσπαθώ να δίνω αγάπη στους γύρω μου, να αγωνίζομαι για το καλό και το δίκαιο (ή τουλάχιστον αυτό που μου φαίνεται καλό και δίκαιο, επειδή είμαι άνθρωπος και κάνω και λάθη, και λανθασμένες εκτιμήσεις), μια ζωή προσπαθώ να αντιμετωπίζω τους συνανθρώπους μου με αγάπη και κατανόηση.
Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου συνέχισα να διατηρώ στενές φιλίες με εξαιρετικούς ανθρώπους από το χώρο της Αριστεράς και του Ακέλ. Οι φιλίες μου αυτές δεν χάλασαν ούτε μετά τις εκλογές, ούτε μετά το Μαρί.
Η αγάπη και η εκτίμηση μεταξύ των ανθρώπων, για μένα είναι πέρα από πολιτικές και κομματικές απόψεις.
Ακόμα και για τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο επέκρινα δημοσίως έντονα για διάφορες στάσεις του, νιώθω αγάπη και κατανόηση. Προσπαθώ να καταλάβω τι του συμβαίνει και γιατί αντιδρά όπως αντιδρά τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν τον γνώρισα προσωπικά προηγουμένως, μόνο από την τηλεόραση τον γνωρίζω, αλλά άκουσα και συνεχίζω να ακούω από στενούς μου φίλους που είναι κομματικά στελέχη στο Ακέλ πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που πάντα τον διέκρινε η φιλικότητα και η ενωτική συμπεριφορά μεταξύ των συνανθρώπων του. Σίγουρα, κάτι συμβαίνει και άλλαξε η συμπεριφορά του. Δεν έγινε αυτό τυχαία.
Και παρόλο που είχα την έντονη άποψη πως έπρεπε να παραιτηθεί, παρόλα αυτά, θύμωσα όσες φορές άκουσα υβριστικά σχόλια για τον ίδιο και ευχές θανάτου. Δεν το δέχομαι αυτό για κανέναν άνθρωπο.
Δεν θα επεκταθώ επί της ανάλυσης της προσωπικότητας του προέδρου, ούτε των ένθερμων πολεμίων μου.
Θέλω να πω κάτι απλό.
Είμαι άνθρωπος και στενοχωρήθηκα. Ένιωσα μια αρνητική ενέργεια να με κατακλύζει. Λυπήθηκα.
Δεν είχα ποτέ σκοπό να βλάψω κανέναν και όσοι με γνωρίζουν προσωπικά, ξέρουν πως είμαι άτομο που παραδέχεται πρώτο τα λάθη του και αυτοσαρκάζεται κι όλας, εξαιρετικά καυστικά.
Δεν έχω κακία όμως για κανέναν. Ακόμη κι όταν διαφωνώ με κάποιον πολιτικά, μπορώ πάλι να τον αγαπώ και να τον εκτιμώ.
Τις τελευταίες μέρες ετοίμασα 4 σπιτικά videos που έχουν θέμα την οικονομική κρίση και την ψυχολογική αντιμετώπιση της.
Πήρα πολλά μηνύματα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο, αρκετοί φίλοι μου τηλεφώνησαν και μου ζήτησαν τη γνώμη μου για τα θέματα αυτά.
Κάθισα και έφτιαξα αυτά τα videos με μόνο σκοπό να βοηθηθεί έστω κι ένας άνθρωπος όταν τα ακούσει. Στο κανάλι μου στο youtube, απενεργοποίησα τα αυτόματα σχόλια, επειδή δεν θέλω να δέχομαι αρνητική ενέργεια. Είμαι άνθρωπος και στενοχωριέμαι. 
Και σας, σας συστήνω να ακούτε προσεκτικά την γνώμη και την κριτική ανθρώπων που είστε βέβαιοι πως σας εκτιμούν, σας αγαπούν και έχουν αγαθά κίνητρα. Για τους υπόλοιπους, κλείνετε τα αυτιά σας. Αρκετές δυσκολίες έχει η ζωή όπως είναι. Δεν είναι ανάγκη να λουζόμαστε και την κακία του άλλου. Παραθέτω πιο κάτω τα videos. Σε όποιον φανούν χρήσιμα, θα χαρώ. Όποιος τα θεωρήσει άχρηστα, βλακώδη κτλπ, ας μην τα παρακολουθήσει. Με την αγάπη μου προς όλους ανεξαιρέτως,
Θέκλα